Pohjoista hiljaisuutta

● Luonnossa ääni kuuluu ja katoaa kauniisti. Sen sijaan ihmisten rakentamissa ympäristöissä ääni kaikuu ja kimpoilee. Tilat täyttyvät häiritsevistä äänistä. Epämiellyttävästä melusta ja metelistä. Mölinästä.

Luonnon rauhasta ja muodoista inspiraatiota ammentava Mölinä tuo pohjoisen hiljaisuutta meluisaan maailmaan.

Kokoelma koostuu akustiikkapaneeleista, työpisteistä ja tilanjakajista, joiden materiaalit ja luonnolliset muodot hajottavat ja pehmentävät ääniä tiloissa, joissa moni meistä viettää suuren osan päivästään.

Tuotteiden tavoitteena on auttaa ratkaisemaan tulevaisuuden työtilojen haasteita – olipa kyse sitten avokonttorien häiritsevästä melusta, työn siirtymisestä digitaaliseen ympäristöön tai siitä, että tiloilta vaaditaan yhä enemmän muunneltavuutta.

Mölinä on suunniteltu muotoilu edellä. Estetiikan lisäksi tuotteissa on otettu huomioon ympäristö, sillä ne on valmistettu Suomessa kierrätetystä PES-kuidusta.

Kokoelma mahdollistaa persoonalliset sisustusratkaisut, sillä lähes jokainen tuote voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden mukaan kokoa, väriä ja materiaalia myöten.

Mölinä luo yksilöllisiä tiloja, jotka tukevat ihmisten hyvinvointia. Toimistoja, jotka antavat omaa rauhaa ja taipuvat myös yhteisölliseen käyttöön. Ympäristöjä, joissa on hyvä olla.

Modernia muotoilua
Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta

Mölinä on lähtöisin Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta. Sieltä löytyvät niin tekijöiden juuret, tekemisen meininki kuin tuotteiden inspiraatiokin: rakkaus ympäröivään rauhaan.

Tarina alkaa siitä, kun Timo Hoisko ja Matti Korpela saivat kutsun osallistua Helsingissä järjestettyyn EcoDesign-näyttelyyn vuonna 2009.

Samalta paikkakunnalta kotoisin olevat miehet olivat tunteneet toisensa jo useita vuosia. Sattumalta he olivat kulkeneet samanlaisen opintopolunkin: opiskelleet ensin puusepäksi ja sitten muotoilijaksi samoissa oppilaitoksissa.

Reissun aikana kävi ilmi, että heillä oli hyvin samanlaisia ajatuksia muotoilusta. Syntyi ajatus yhteistyöstä, ja vuonna 2015 Hoisko ja Korpela perustivat KO-HO Industrial Design Oy:n.

KO-HO on tehnyt alusta pitäen teollista muotoilua ja alihankintaa eri teollisuuden aloille. Kaiken pohjalla on selkeä oma tyyli, palo tehdä loistavia tuotteita ja vahva teknologinen osaaminen. KO-HO:lla on myös monipuolinen konekanta, mikä mahdollistaa erilaisten materiaalien käsittelyn, prototyyppien valmistuksen ja sarjatuotannon.

Hoiskon ja Korpelan muotoilemille tuotteille on tyypillistä, että niissä näkyy ja tuntuu hiljainen ympäristö, jossa ne ovat saaneet alkunsa. Usein parhaat ideat syntyvät työmatkalla Etelä-Pohjanmaan kauniita vaihtelevia maisemia katsellessa.

Nykyään KO-HO toimii Ilmajoella yli satavuotiaan entisen meijerin tiloissa. Kyrönjoen ja viljelylakeuksien välissä sijaitsevan meijerin rauhassa tehty suunnittelu ja tuotekehitys tuovat nekin oman vivahteensa muotokieleen.

Oman työympäristön rauha toimi myös kimmokkeena alkaa valmistaa akustiikkatuotteita, jotka auttaisivat minimoimaan melua ja muita häiriötekijöitä, jotka ovat monissa työpaikoissa ongelma.

Ja niin syntyi Mölinä – pohjoisen hiljaisuudesta ammentavat akustiikkaratkaisut tulevaisuuden työympäristöihin.

Muotoilu on kaikki kaikessa

Muotoilu on meille kaikki kaikessa, ja se näkyy myös Mölinän tuotteissa. Meille ei riitä, että tuotteet täyttävät funktionsa tilan ja akustiikan hallinnassa. Niiden on oltava myös esteettisesti miellyttäviä.

Etenkin akustiikkapaneeleissa muotoilulla on suuri arvo, ja tavoitteemme on valmistaa Suomen tyylikkäimmät akustiikkapaneelit.

Suunnittelemme tuotteemme rohkeasti mutta rauhallisesti, materiaalin erityisominaisuudet huomioon ottaen.

Räätälöinnissä vain mielikuvitus on rajana

Haluamme aidosti auttaa asiakkaitamme vastaamaan tilan ja akustiikan hallinnan vaatimuksiin. Siksi räätälöimme tuotteemme mielellämme asiakkaan toiveiden mukaan.

Jos suunnittelijan mielessä on tietty väri tai sävy, olemme valmiita tekemään töitä sen eteen, että tuote tulee ulos juuri sellaisena kuin halutaan. Tai jos arkkitehdillä on toive tietyn muotoisesta paneelista, se onnistuu kyllä.

Käytämme samoja ohjelmistoja kuin asiakkaamme ja voimme visualisoida kaikki ratkaisut.

Sytymme kunnianhimoisista projekteista, joita varten joutuu näkemään vaivaa. Sellaiset projektit ovat itse asiassa kaikkein kiinnostavimpia – ja yleensä lopputuloksenkin kannalta parhaimpia.

Pohjalaista osaamista

Vaikka teemme tuotteita teollisessa mittakaavassa, työssämme on läsnä vahva itse tekemisen periaate.

Muotoilun osaaminen yhdistettynä laajaan konekantaan tarkoittaa, että pystymme tekemään kaiken itse: niin suunnittelun, tuotekehittelyn kuin tuotannonkin.

Puusepän koulutuksessa hankitut kädentaidot ja ymmärrys tekniikasta puolestaan takaavat, että suunnittelemiamme tuotteita on realistista ja kustannustehokasta valmistaa.

Tuloksena syntyy huippulaatuisia suomalaisia tuotteita, joiden reittiä suunnittelupöydältä asiakkaalle ei tarvitse arvuutella.

Kestävä resurssien käyttö

Meille on tärkeää vähentää tuotantomme ympäristövaikutuksia. Hyödynnämme tuotteissamme kierrätysmateriaaleja, joita saadaan niin kuluttajien kuin teollisuuden jätteestä.

Mölinän tuotteet on valmistettu Suomessa tuotetusta PES-kuidusta, joka on peräisin kierrätetyistä muovipulloista. Paitsi että PES-kuitu on erittäin kestävä materiaali, se on myös hyvin muovautuva, jolloin tuotteisiin saadaan paljon muotoa ja variaatiota.

Katse kohti tulevaa

Meillä tekemisen ytimessä on avoin mieli ja eteenpäin suuntautuminen.

Emme usko, että mikään on koskaan täysin valmista. Siksi emme halua lukkiutua tiettyyn tekemisen tapaan tai nostaa yhtä materiaalia muiden yläpuolelle.

Pyrimme aina oppimaan uutta, toimimaan paremmin ja osaltamme nostamaan modernin suomalaisen muotoilun tasoa.

Yksityiskohta tummanharmaasta ZEN paneelista.

Miehet Mölinän takana

Mölinän ovat perustaneet muotoilijat Matti Korpela ja Timo Hoisko, Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoella.

Matti Korpela
perustaja, muotoilija

Timo Hoisko
perustaja, muotoilija